123 Flash Menu By Dreamingsoft

Körfez Kaymakamı Mahmut Şirinoğlu, İl Müftümüz Mehmet Sönmezoğlu’na Veda Ziyaretinde Bulundu....| İlimizin İlk Hac Kafilesi Dualarla Yola Çıktı...| Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez ve Eski Milli Futbolcu İbrahim Üzülmez İl Müftümüzü Ziyaret Etti...| Yaz Kur’an Kursları Muhteşem Bir Finalle Sona Erdi...| Körfez İlçe Müftülüğü Yaz Kur'an Kursları Dönem Sonunda Şölen Düzenledi...|

Mehmet Sönmezoğlu Kocaeli İl Müftüsü

Kurban, Allah'a Yaklaşmaktır

Aile ve Dini Rehberlik Bürosu

Yaz Kursları
  • IP No: 54.161.133.166
  •      İslam'da Eğitim ve Öğretimin Önemi
      Tüm yazarlar || Diğer makaleleri
       İslam'da Eğitim ve Öğretimin Önemi

Yüce dinimiz İslam, ilme, okuyup öğrenmeye ve faydalı bilgileri başkalarına öğretmeye büyük önem vermiş; kendileri için gerekli olan bilgileri edinmeyi, kadın erkek bütün Müslümanlara farz kılmıştır. İlim sahibi olmayı en büyük rütbe kabul etmiş, bu sebeple tüm zorluklarına rağmen ısrarla ilim öğrenmeyi tavsiye etmiştir. Çünkü fertlerin ve toplumların madd-manev her alanda ilerleyip yükselmelerini sağlayan etkenlerin en önemlisi hiç şüphesiz ilim ve tekniktir.

Allah Tel bilgi sahibi olanların diğer insanlardan daha faziletli olduğunu Kuran-ı Kerimde şöyle bildirmektedir: De ki: Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu? Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar. (Zümer, 39/9) (Bilen ve bilmeyen) bu iki zümrenin hali, kör ve sağır ile gören ve işiten kimselerin hali gibidir. Bunların durumları hiç birbirlerine denk olur mu? Hl düşünmez misiniz? (Hd, 11/24)

Yüce Rabbimizin, insanlığa dünya ve ahiret mutluluğunun yollarını göstermek üzere indirdiği kitabımız Kuran-ı Kerimde, onu bütün insanlığa tebliğ ile görevlendirdiği sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)e ilk hitabı Oku emri olmuştur. Bu ilh hitabın geçtiği suresinin ilk beş ayetinde şöyle buyrulmaktadır: Yaratan Rabbinin adıyla oku! O, insanı alakdan yarattı. Oku! Senin Rabbin en cömert olandır. O, kalemle yazmayı öğretendir, insana bilmediğini öğretendir. (Alk, 96/1-5)  Bu hitap, İslamın okumaya, öğrenmeye ve bilgiye verdiği değeri çok açık bir şekilde göstermektedir.

Kuran-ı Kerim, her türlü kötülüğün, batıl inanç ve sapık düşüncelerin, hatta şirk ve küfrün gerçek sebebi olarak bilgisizlik ve cehaleti göstermiştir. Bu yüzden İslamdan önceki karanlık döneme Cahiliye Dönemi denilmiştir. Yüce Allah Kuran-ı Kerimde; Sakın cahillerden olma! (Enm, 6/35), Cahillerden yüz çevir (Arf, 7/199) buyurarak müminleri cahillerden ve cehalet bataklığına düşmekten sakındırmıştır.

İlim; küfrü, her türlü sapıklık ve karanlığı ortadan kaldıran, hakikat yolunu aydınlatan bir nurdur. İlim ancak okumakla, eğitim ve öğretimle elde edilir. Bu sebeple dinimiz okumayı emretmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) de okumanın, öğrenmenin öneminden dolayı Müslüman çocukların İslama karşı savaşan müşriklerden bile okuma yazma öğrenmelerinde bir sakınca görmemiştir. Bilindiği üzere, Bedir Savaşında Müslümanlara esir düşen Mekke müşriklerinden kurtuluş fidyesi ödeme imkanı olmayanlar, on Müslüman çocuğa okuma-yazma öğretmek karşılığında serbest bırakılmışlardır. Bu anlayış bile, dinimizin okumaya ve öğrenmeye verdiği önemi göstermesi için yeterlidir.

Hz. Peygamber (s.a.s.) eğitim ve öğretime büyük önem vermiştir. Mekke döneminin zor ve meşakkatli şartlarında bile Müslümanların eğitimiyle meşgul olmuş; hicretten sonra da Medinede inşa ettikleri mescidin bitişiğinde eğitim-öğretim faaliyetleri için Suffe denilen bir mekan tesis ederek ashabının eğitim ve öğretimine devam etmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.s.) burada bizzat kendisi ders verdiği gibi, Kuran ve okuma-yazma öğretmek üzere öğretmenler de görevlendirmiştir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), çocukların ve gençlerin hem madd, hem de manev alanlarda eğitilmeleri tavsiyesinde bulunmuştur. Bilginin yaygınlaştırılmasını teşvik etmiş, insanlardan bildiklerini başkalarına öğretmelerini istemiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.) eğitim ve öğretim konusunda kadın- erkek ayrımı yapmamıştır. Erkekler kadar kadınları da ilim öğrenmekle mükellef tutmuş ve aralarında fark olmadığını bir hadis-i şeriflerinde şöyle haber vermiştir: İlim öğrenmek (erkek-kadın) her Müslümana fazdır.  (İbn Mce, Mukaddime, 17)

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) kız çocuklarına özel bir önem vermiştir. Kız çocukların eğitimiyle meşgul olup, onları yetiştirenleri öven Hz. Peygamber (s.a.s.), Her kim, iki kız çocuğunu baliğ oluncaya kadar yetiştirirse, kıyamet günü ben o kimseyle şöylece yan yana bulunurum buyurmuşlar ve mübarek parmaklarını birbirine bitiştirmişlerdir. (Riyazüs-Salihin 1/311)

Yeni bir eğitim-öğretim yılının başladığı şu günlerde çocuklarımız arasında kız-erkek ayrımı yapmadan hepsinin eğitim ve öğretim imkanlarından yararlanmasını sağlamalıyız. Ailesine, milletine ve devletine faydalı evlatlar yetiştirmek için üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirmeli ve bu konuda hiçbir fedakrlıktan çekinmemeliyiz.

[ Yazan : Mehmet SÖNMEZOÐLU Kocaeli İl Müftüsü | Okunma : 5287 | Tarih: 22 Eyll 2011 ]

2008 - 2014 © Kocaeli İl Müftülüğü Şahabettin Bilgisu Caddesi No:51 41100 KOCAELİ Telefon: 0.262.322 34 71 Faks: 0.262.321 17 17